Symbolen & Sporen
Door: eliseindavos
Blijf op de hoogte en volg Elise
08 April 2011 | Zwitserland, Davos
Ook de attributen in de wachtruimte van Haus M in de vitrine met herinneringen aan het oude sanatorium hebben een symbolische waarde. Er is zoveel in die kast te ontdekken, dat ik daar de resterende weken mijn hoofd aan vol heb. Ik ga nu zelfs expres vroeger ‘van huis’ om het wachten op mijn behandelaars net even wat langer te kunnen rekken.
Zo viel in de afgelopen dagen mijn oog op een verroeste bout, afkomstig van de spoorlijn Landquart-Davos. De afzender, Adrie Jan Holsboer, is de achterkleinzoon van Willem Jan Holsboer. Hij schrijft:
‘’Nog altijd zegt mijn vader Mebius Holsboer tegen mij. “Beste vrind, wat je wilt kun je bereiken. Maak een plan und fang an.” Dat “maak een plan und fang an”, is een gevleugelde uitspraak in onze familie. Mijn overgrootvader, Willem Jan Holsboer, maakte een plan und fing an. In Davos. Hij zorgde voor de bouw van het Curhaus, de start voor het Sanatorium en hij praatte in op drie bankiers uit Basel over de noodzaak van een spoorweg tussen Zürich en Davos. Bij ons thuis was er niemand die erin geloofde. “Opa is weer aan de gang”, grapten ze. Totdat de eerste bout per post uit Davos werd gestuurd. Een behoorlijk zwaar pakket, kostte een fortuin om te versturen. Daarbij een kort briefje, “Luitjes, missie geslaagd: het Schmallspur Landquart/Davos wordt aangelegd. Ter bewijs stuur ik jullie deze bout. Ik zeg toch, ‘Maak een plan und fang an.’
P.s.: Kom van de zomer eens lang… Met de trein.”
Die bout was voor de familie Holsboer een belangrijk symbool geworden voor het vervullen van je plannen en dromen, al lijken die buiten het bereik.
Ineens realiseer ik mij dat het spoor naar Davos ook voor mij een veelzeggende metafoor is geworden. Het symboliseert een van de kilometerslange verbindingen tussen Davos en Putten, tussen mij en mijn lief. Net als thuis kan ik de trein hier horen als ik in bed lig. Ik kan hem zelfs, als ik op het juiste moment kijk, voorbij zien trekken. Thuis vanachter mijn venster is het een gele rups met blauwe strepen, die even stopt om te lossen en te laden. Hier vanaf mijn balkon in de Hochgebirgsklinik is het slechts een rode flits aan de overkant van de Davosersee.
Al zo’n dertig jaar brengt de trein mijn lief dagelijks naar en van zijn werk bij het spoor. Tot de 15e maart van dit jaar, kon ik daar met een beetje oog op de klok zelfs getuige van zijn; zo nauw zijn we thuis met het spoor verbonden. Na voor het eerst meer dan drie weken van elkaar gescheiden te zijn geweest door vele bergen en ravijnen en talloze wissels, is het vandaag opnieuw zo ver. Straks komt mijn lief met de trein voorbij. Maar niet alleen voorbij; hij blijft zelfs bijna een hele week hier in Davos, bij mij. Met dank aan overgrootvader Holsboer, die besloot niet alleen A te zeggen, maar ook B. Hoe interessant is namelijk een 'Curhaus', als je er niet eens met de trein kunt komen?
‘Maak een plan und fang an.’
Het 4e weekend in Davos ‘ist schon angefangen’. En er ligt inmiddels ook een goed doordacht plan voor de komende week klaar voor mij. Het doel is helder: om uiteindelijk mij (en al die andere revalidanten) wederom op de rails te krijgen, moeten er plannen worden gesmeed en ‘angefangen’ worden met herstel en therapie. De kunst is alleen het zo te doen, dat het ongeduld om snelle resultaten te scoren, plaats maakt voor geduld en wijsheid. Leren kijken met het oog van de spoorwegingenieur, die er op toe ziet dat er eerst een deugdelijk spoor ligt, voor de trein daadwerkelijk mag gaan rijden. En mijn lief kan straks met eigen ogen zien dat daartoe in de afgelopen drie weken een belangrijke 'Anfang' is gemaakt.
08 April 2011 - 14:05
Mariet:
Lieve El,
Wat kun jij de dingen toch mooi en ontroerend verbinden en daarmee bedoel ik natuurlijk niet alleen de verbinding tussen Putten en Davos. Verbindingen zien geeft de schrijver een eindeloos palet, maar dat weet jij als geen ander. Over alles is te schrijven, als je de trait d-unions maar ziet, waarlangs je van het ene naar het andere kunt lopen, springen, dansen. Wat heerlijk dat Dick langs die oude verbinding jullie verbond komt bezegelen. Heel erg veel geluk samen en warme omhelzingen, liefs en groet, Mariet -
08 April 2011 - 14:55
Cleartie:
he lieve schat,
dat is een heel verhaal he
ja.en dan al weer 4 weken daar, waar blijft de tijd
ik ben inmiddels ook heftig aan het revalideren en dat valt niet altijd ee
ben errug moe en me conditie is pleite helaas
had dat nooit gedacht
daarbij pak ik weer al de huishoudelijke taken op
moet echt verdelen anders trek ik het niet\me kn ie is nog best met vocht gevuld
vooral in de loop van de dag
ja schat zo hebbe we allemaal wat
gister wel een heerlijk dagje in de sauna gehad met me huspuppie
gatgie goed met je lijn, zonder noten, oh oh
nou hoor het wel
eljoke heeft hier maandag nog gegeten, was effew gezelly
lieverdje ik ga zuurkool brouwen , tenminste iets verzinnen waardoor het lekker wordt
kussssssssssssies van je sussie cloartie -
08 April 2011 - 15:27
Marshal:
Enjoy the beauty of a dream, because the overwhelming picture of a dream come true could make you blind because of sheer joy and happiness ... from Marshal to Elise ... Praise God! -
08 April 2011 - 15:29
Eljoke:
Fijn dat Dick komt!! Dan gaat het genezingsproces helemaal met sprongen vooruit :-)) Een fijne week samsam, met de nodige therapie er tussendoor.
Ja, dat was errug gezellig bij Claar, Coos en Ruben, en de lasagne was héérlijk. Nu weer thuis in Cadrezzate bij Leen, in bijna tropische hitte. Net niet echt.
Warme groet voor jullie beiden, ook letterlijk, van Eljoke en Leen -
08 April 2011 - 18:16
Kikker En Haar Baas:
Maak een plan und fang an........
-een boute uitspraak -
zo hikken we vaak tegen dingen an.....
die toch meestal daarna met opluchting geevalueerd kunnen worden.
Nu eerst maar genieten met sebeitjes
en de meisjes in Putten?
............die moeten nu ff op een h(b)outje bijten ;-)
liefs uit Eerbeek -
08 April 2011 - 20:31
Janthe:
Wat geweldig dat jullie elkaar weer gaan ontmoeten. Ik word er blij van. -
09 April 2011 - 05:19
Chantal:
Liefie,
Maak er eerst een fijn weekend van samen met Dick, en dan er tegenaan. Laat al die kaarten een herinnering zijn waar je het voor doet, om weer sterk bij ons terug te komen!
Je kaarsje gaat NU aan voor vandaag...
Liefs en kusknuffies,
Chantal xxx -
10 April 2011 - 08:31
Je Weet Wel:
de brug bij Davos die is kapot, hij brak ineens in tweeeen; en niemand weet hoe t' verdermot, tís net een weekgeleje...
de brúg was tot dan toe nog helemaal heel, maar zonder EEN PLOTS VERMISTE BOUT was het net iets teveel.. -
10 April 2011 - 16:27
Gerlinda:
Hoi Lieve Elise
Al weer het 4e weekend!!
Wat gaat dat snel. Leuk om je verhalen / belevenissen te lezen en te merken dat je, zo je weg ook weer vind, in een situatie ver van je geliefden.
Maar gelukkig komt daar snel verandering in ; Want ik begreep dat Dick onderweg is of er al is Heerlijk!
Hier gaat alles ook voorspoedig. Ik heb inmiddels zw.verlof en ga me nu wat meer richten op de grote verandering in ons gezin, onder het genot van een zonnetje hoop ik. Want het is hier al een geruime tijd mooi weer.
God's nabijheid en zegen voor deze week en dat je met Dick samen ook mag genieten.
liefs, Gerlinda -
11 April 2011 - 15:53
Rose-Marie:
Lieve El,
ik vind het geweldig om jouw mooie reisverslagen te lezen en ook de reacties.Er wordt zelfs een kaarsje voor je gebrand.is dat niet mooi.Andries en ik praten veel over je en dan ben je ook weer bij ons.Wat zal het fijn geweest zijn toen je Dick weer in je armen kon sluiten.Een paardagen elkaar weer iedere dag zien en dan weer iedere dag flink aan het wek,al lag dat natuurlijk niet stil toen Dick er was.lieve El,knuffel van rose-Marie. -
11 April 2011 - 18:28
Anjo:
Geniet met volle teugen van het bezoek van Dick. Heerlijk voor je dat hij er even een weekje bij is. Dat je toch nog tijd vindt om te schrijven, zeg. Liefs van ons allen
Anjo -
11 April 2011 - 22:43
Janny Zwep:
Zozo Elise, een paar fijne dagen in het vooruitzicht, want je grote liefde Dick komt ook even van het uitzicht genieten
en knuffelen op je balkonnetje. Fijn toch en effe relaxen ! Bij mijn ouders en bij mij in de tuin heel veel onkruit verwij_ derd, lijkt ook wel wat op therapie. Zondag dus maar in de zon in de onkruidvrije tuin liggen zonnen. Een lieve groet uit Ermelo en beterschapjes -
12 April 2011 - 08:31
Elizabeth De Kievit:
Even de "tranen" gelezen en je laatste verslag. Wat een werelden zijn er toch in de wereld. Heel veel indrukken en gevoelens wekken ze op. En bijzonder dat de werelden niet alleen nu zijn, maar ook 60 jaar geleden waren en 3 weken geleden, maar ook dat ze er zijn als je weer thuis bent op je plaats naast je lief.
Heel veel geduld en sterkte toegewenst. Elizabeth. -
12 April 2011 - 10:22
Marianne:
Lieve El,
Wat ben je toch een prachtmens en wat heb je een gave om je gedachten en gevoelens te verwoorden. Het raakt me elke keer weer. We bidden jou en de jouwe
kracht en geduld toe en vooral hoop.
Fijn dat Dick bij je is de komende dagen. Geniet ervan lieve zus.
Kus van Marianne en Eize -
12 April 2011 - 12:39
Els Lourens:
Wat fijn voor je dat Dick komt El. Je verzint toch wel iets om wat meer tijd te genereren? Misschien zomaar een onvoorziene ijver of overmoed dat je deze week wel extra wilt wandelen of misschien moet je extra rusten op je balkon. Maak een plan en vang aan! Grapje. Hopelijk wordt het fijne week voor jullie beiden!
Lieve groeten, Els